Muscle car reprezinta denumirea utilizata de americani pentru a descrie, dupa anumite standarde, o masina performanta.
Dictionarul Merriam–Webster ofera o definitie mai clara: „oricare dintr-un grup de coupé-uri sport cu 2 usi produse in America care au motoare puternice construite pentru condus de inalta performanta”.
O definitie recunoscuta a expresiei “muscle car” oferita de Peter Henshaw in cartea sa intitulata “Muscle Cars” este: “exact ce sugereaza si numele. Este un produs al industriei auto americane care adera la filosofia unui hot rod de a lua o masina mica si a o echipa cu un motor mare.” Henshaw afirma in continuare ca muscle car-ul a fost creat pentru viteza in linie dreapta si nu avea “sasiul sofisticat”, “integritatea inginereasca” sau “aspectul suplu” al masinilor europene de inalta performanta.
Jim Glastonbury afirma – in cartea sa „Power Cars – America’s Greatest Driving Experience” – „ce este un muscle car? In primul rand, sa eliminam ce nu este: nu este o piesa italiana exotica, un Ferrari sau un Lamborghini, masini care sunt prea complexe si prea specializate; nici atat un Porsche german, care este prea eficient si destept; nici chiar o masina sport clasica britanica, un Morgan, TVR sau Jaguar […]”.
Cu toate acestea, opiniile difera cu privire la apartenenta masinilor de dimensiuni mai mari si cu performante ridicate, a compactelor si a pony car-urilor la familia “muscle car”.
Primele modele
Nu exista un raspuns clar la intrebarea “care este primul muscle car?”, istoricii si pasionatii nu vor ajunge niciodata sa fie de acord asupra unui singur nume. Insa putem aduce in discutie mai multe modele de masini care sunt considerate intemeietoarele “erei muscle”.
Oldsmobile Rocket 88 1949
- 1949 Oldsmobile Rocket 88 – mentionata cel mai frecvent ca fiind primul muscle car. Primul motor american OHC V8 de 5.0 litri putea oferi o putere de doar 135 CP la 3600 rpm plus un cuplu de 357 Nm la 1800 rpm si era montat pe o caroserie usoara de Oldsmobile 76/Chevy creata pentru motoarele cu sase cilindrii. Automobilul a reprezentat un concept nou datorita faptului ca, avand in vedere teoria contemporana a design-ului auto, motorul ar fi fost considerat prea mare pentru dimensiunile masinii.
Viitoarele modificari referitoare la puterea motoarelor au avut ca predecesor succesul catalizatorului acestui automobil cu istorie.
- 1964 Pontiac GTO – uneori Pontiac GTO este vizat ca primul
muscle car. A fost creata prin asamblarea unui motor de 6.4 litri (6373 cmc – motorul standard echipat pe acest model) cu o putere de 325 CP pe o caroserie de dimensiune medie a modelului Pontiac Tempest LeMans si denumita GTO. La acest motor se putea opta pentru un upgrade la nivelul carburatorului pentru a se ajunge la 350 CP. Masina rezultata a fost mentionata in multe reviste auto ca cel mai tare “muscle” care circula pe strazile americane, astfel facandu-se legatura cu denumirea “muscle car”.
- 1964 1/2 Ford Mustang – Ford Mustang a aparut dupa Pontiac GTO, ceea ce inseamna ca nu poate fi considerat primul muscle car, dar in schimb este primul “pony car”, avand in vedere ca numele si ideea erau bazate pe Mustang – calul salbatic din America de Sud. Viziunea “Ford” a fost de a crea o masina sportiva usoara, cu patru locuri si care se putea vinde la un pret sub 2500 $. Masina era echipata cu patru variante de motorizare, dintre care doar cele doua de V8 de 4.7 litri au dat cel mai bun randament de putere (210 si 271CP).